- Home
- Burslar
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Bursları
Koç Üniversitesi, Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan süreçte Türkiye’nin arkeolojisi, sanat tarihi, tarihi ve benzer disiplinleri üzerinde uzmanlaşmış akademisyenlerin başvurularını beklemektedir. Kalacak yer ve yol masrafları ile aylık maaşı içeren bu burslar, İstanbul’da, Koç Üniversitesi’nin Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde bir akademik yıl geçirmeleri için yaklaşık 10 doktora öğrencisi ve 10 doktora derecesine sahip akademisyene verilecektir. Başarılı adayların 9 aylık akademik yıl boyunca (15 Eylül – 15 Haziran) İstanbul’da ikamet etmeleri beklenmektedir. Bazı senior burslar tek bir yarıyıl için de verilebilmektedir (15 Eylül – 31 Ocak ya da 1 Şubat – 15 Haziran). Hâlihazırda İstanbul’da ikamet eden ve/veya aileleri ile birlikte gelen araştırmacılara yönelik sınırlı sayıda yatılı olmayan burslar da mevcuttur. Detaylı bilgi için lütfen tıklayın.
Salt Araştırma Fonları
2013’ten bu yana kesintisiz olarak sürdürülen Salt Araştırma Fonları’yla bu yıl, 19. ve 20. yüzyıl Türkiye’sinin kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950’ler sonrası sanat, mimarlık ve tasarım alanlarında 183 başvuru arasından seçilen altı projenin her birine 35.000 TL’lik fon desteği sağlanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız : https://saltonline.org/tr/2724/salt-arastirma-fonlari-2024-yili-projeleri-belirlendi?tag=64
Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı 2024-2025 Projeleri
BBVA Vakfı iş birliğinde gerçekleştirilen Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı’yla desteklenecek projeler belirlendi. Detaylı bilgi için tıklayınız : https://saltonline.org/tr/2747/salt-sanatsal-arastirma-ve-uretim-destek-programi-2024-2025-projeleri?home
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bursları
Burs başvuru dönemi dışındayız. 2025 duyuruları çıktığından güncelleyeceğiz. İAE tarafından verilen burs türleri ve geçmiş dönemlere ait bursiyerler aşağıdaki linkten görülebilir
https://www.iae.org.tr/Burslar/16
Staj başvuru dönemi dışındayız. 2025 için staj duyuruları çıktığında güncelleyeceğiz.
Olası kütüphane ve arşiv stajları için aşağıdaki e-posta üzerinden iletilebilir:
Orient-Institut Istanbul
Orient-Institut Istanbul, her sene belirlediği temalar çerçevesinde araştırmacılara burs imkanı sunmaktadır. Detaylı bilgi için lütfen tıklayın.
İsveç Araştırma Enstitüsü
İsveç Araştırma Enstitüsü’nün bursları, Enstitü’nün araştırma alanları dahilinde yürütülen bağımsız bilimsel araştırmalara verilmektedir. Bursa layık görülen çalışmalar asıl olarak Türkiye’yle ilgili olmalıdır, ancak Doğu Akdeniz ya da kültürel, tarihsel, ya da linguistik olarak alakalı diğer bölgeleri de kapsayabilir. Burslar dil çalışmalarını kapsamaz (Türkoloji bursları dışında). İsveç Araştırma Enstitüsü’nün bursları, tercihen bir İsveç Üniversitesi’yle bağlantılı olan, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi ya da PhD olan İskandinav vatandaşları içindir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayın. (Türk araştırmacı ya da öğrenciler İsveç Araştırma Enstitüsü’nün burslarından faydalanamaz. Bu tip destekler için lütfen İsveç Enstitüsü’nün web sitesini ziyaret edin.)
Hollanda Araştırma Enstitüsü
NIT, her yıl Hollanda’daki üniversitelerde kayıtlı 8 lisansüstü öğrencisine (MA, rMA, Ph.D.) Hollanda Araştırma Enstitüsü’nde (İstanbul) kısa süreli konaklamalı ve konaklamasız burs imkanı sunmaktadır. Enstitü, NIT kütüphanesine sınırsız erişim ve müsaitlik durumuna bağlı olarak konaklama veya 400 Euro’ya kadar yaşam masrafları için harçlık sunmaktadır.
ARIT Bursları:
ARIT, bilimsel araştırma ve Türkçe dil öğrenimine yönelik burs programlarını destekler ve yönetir. ABD ve Kanada’da bulunan akademisyenlere ve lisansüstü öğrencilere yönelik programlar arasında ARIT, ARIT National Endowment for the Humanities burs programları ile Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Türk Dili ve Kültürü Yaz Programı bulunmaktadır. ARIT bursları, beşeri ve sosyal bilimlerin tüm alanlarından antik, tarihi ve modern zamanları konu alan ve Türkiye’de yürütülmesi gereken bireysel araştırma projelerini destekler.
Yunanistan’da araştırma yapmak isteyen ve Türkiye’de ikamet eden T.C. vatandaşı öğrenciler ve akademisyenler Coulson-Cross Ege Değişim burslarına başvurabilirler. Antik tarih, sanat ve arkeoloji araştırmalarına yönelik Hanfmann ve Mellink Bursları, Türkiye dışındaki kurumlarda ileri düzey araştırmaları desteklemektedir. T.C. vatandaşı doktora öğrencileri, Türkiye’de doktora araştırması yapmak üzere ARIT Dernek burslarına başvurabilirler.
ARIT Burs programları hakkında daha detaylı bilgi için: https://aritweb.org/fellowships/
Araştırma Destekleri
ANAMED (Anadou Medeniyetleri Araştırma Merkezi) tarafından bilimsel araştırma ve yayınlara destek olmak amacıyla dört çeşit burs sağlanmaktadır. Bunlar; Temel Araştırma Desteği, Ortak Araştırma Desteği, Program Araştırma Desteği ve Proje Araştırma Desteği’dir. Detaylı bilgi için https://anamed.ku.edu.tr/ web sitesinde yer alan “Araştırma Destekleri” menüsünü takip edebilirsiniz.