haberler

54. Kütüphane Haftası: Beyoğlu BiblioPera Kütüphaneleri Turu.

Beyoğlu’nu BiblioPera Kütüphanelerine Uğrayarak Geziyoruz!

Taksim'den başlayıp Galata'ya kadar inen bir güzergâh, yüzlerce yılı, eski mezarlıkları, paşa konaklarını, bunun yanı sıra parlak eğlence yerlerini, kapanıp gitmiş sinemaları içeren uzun bir sohbet demektir. 27 Mart günü biz de Taksim - Gümüşsuyu - Cihangir - İstiklâl Caddesi - Tepebaşı - Bankalar Caddesi hattında yürüyecek, göreceğimiz binaların hem geçmişinden hem bugününden ve Beyoğlu'nun insanlarından konuşacağız. Fakat en önemlisi, yol boyunca bütün bu geçmişin biriktiği, değerlendirildiği kurumlardan geçeceğiz: Kütüphanelerinde barındırdıkları kitaplar, arşivlerindeki belgeler ve fotoğraflar, düzenledikleri sergiler, konferanslarla geçmişle bağımızı kuvvetlendiren BiblioPera: Beyoğlu Araştırma Merkezleri Ağı üyesi Alman Arkeoloji Enstitusu, Orient-Institut Istanbul, IFEA (Institut Français d'Études Anatoliennes), Sismanoglio Megaro - Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Anamed, NIT-Netherlands Institute in Turkey, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Swedish Research Institute in Istanbul, SALT Araştırma ve BiblioPera: Beyoğlu Araştırma Merkezleri Ağı’na yeni katılan Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi, ARIT (American Research Institute in Turkey) ve ÇEKÜL Vakfı Bilgi ve Belge Merkezi bize kapılarını açıyor.

Etkinlik tüm gün sürecektir. Tüm kütüphaneci ve Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencilerine açık ve ücretsizdir. Kayıt zorunludur ve kontenjan 15 kişiyle sınırlıdır. Kayıt olmak için aşağıdaki link'e tıklayın. Katılımı kesinleşen kişilere e-posta yoluyla haber verilecektir.

Kayıt Formu Linki:  http://bit.ly/2DlGYvA


*****

Rehberimiz Saadet Özen ortaokul ve liseyi Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1997-2006 yılları arasında Can Yayınları’nda editör olarak çalıştı. 2011’de Manaki Kardeşler’in Jöntürk Devrimi sırasında çektikleri film ve fotoğraflar üzerine teziyle Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden yüksek lisansını aldı. Halen aynı bölümde doktorasını yapan Saadet Özen’in başlıca çalışma alanları geç Osmanlı devrinde görsel malzemenin politik kullanımı (fotoğraf, reklam, kartpostal vb.), turizm tarihi ve yine Osmanlı döneminde endüstriyel gıdaların tüketimi ve algılanışıdır. Yayınlanmış iki kitabı mevcuttur: Notre Dame de Sion, 150 Yılın Tanığı (Yapı Kredi Kültür Sanat, 2006 ve Çukulata, Çikolatanın Yerli Tarihi (Yapı Kredi Kültür Sanat, 2014 – Dünya Kitap Dergisi Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü). Bunun yanı sıra Fransızca, İngilizce ve İspanyolcadan pek çok kitabı Türkçeye çevirdi. 2005 yılından itibaren belgesel sinema alanında çalışmaya başladı. Katkıda bulunduğu filmler arasında “Mustafa” (Can Dündar, 2006 – arşiv araştırması), “Ankara” (2011), “Son Halife” (2013, eş yazar ve yönetmen olarak) bulunuyor. Saadet Özen 1997 yılından beri ülkesel kokartlı rehber olarak yerli ve yabancı gruplara özel kültür turlarında rehberlik yapıyor.