etkinlikler

Yardımcı üreme tekniklerinin sosyokültürel etkileri / Prof. Dr. Ramazan Mercan

Orient-Institut Istanbul

Tarih : 20-03-2017 19 - 20-03-2017 21

İnfertilite genel olarak bir çiftin 1 yıl korunmamasına karşın çocuk sahibi olamaması olarak tanımlanır ve çiftlerin %15’inde görülür.

İn vitro fertilizasyon (IVF) ile ilk gebelik 1978 yılında İngiltere’de elde edilmiş ve 1979’da Louis Brown’ın sağlıklı olarak doğması ile ifertilite alanında yeni bir döneme girilmiştir. İnfertilite alanında  devrim olarak kabul edilen bu gelişmeyi sağlayan Dr. Robert Edwards yıllar sonra da olsa Nobel ödülüne layık görülmüştür. Daha sonra 1992 yılında mikroenjeksiyon uygulamasının başarılı bir şekilde uygulanması erkek kısırlığında bir devrim olarak kabul edilmiştir..

IVF dinsel açıdan bakıldığında bütün dinlerde tanımlanan üreme normlarına aykırı olmakla birlikte toplumsal açıdan kabul edilmesi tartışma yaratmamıştır. Başlanıçta klisenin engellemeleri ile karşılaşmış ve hayvan uygulamalarından ancak 150 yıl sonra insanlarda uygulanmasına karşın şu anda bir kısıtlama bulunmamaktadır. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde kültürel açıdan bazı zorluklar görülmesine karşın, hızla yaygınlaşmıştır. Başlangıçta birçok çift tedavinin gizli kalmasına büyük bir önem verirken şu anda böyle kaygılarla çok daha seyrek olarak karşılaşmaktayız.